Het optimale uit je MacBook halen

MacBooks zijn de bekende laptops van Apple en zijn al jaren razend populair. Maar hoe haal je nou het maximale uit je Apple computer en hoe zorg je ervoor dat die goed blijft werken? Wij geven jou advies op deze pagina.

MacBook is te langzaam

Hoe kan het zo zijn dat je MacBook zo langzaam is geworden? Wij geven een aantal redenen.

Te veel gedownload: Download je veel video’s of games? Deze bestanden nemen zeer veel geheugen in en daardoor raakt het geheugen van je MacBook vol. Op het moment dat je geheugen te vol zit, moet je Mac ook meer verwerken en daardoor wordt die langzamer.

Te veel handelingen: Een MacBook is simpelweg nog niet zo ver als het menselijk brein. Dus als je te snel klikt of te veel pagina’s open hebt, kan het gevolg worden dat je MacBook langzamer wordt.

Te oude MacBook: Elektrische apparaten gaan nou eenmaal enkele jaren mee. Dus na verloop van jaren kan het altijd voorkomen dat je Mac simpelweg ‘te oud’ is.

Hoe MacBook schoonmaken?

Je werkt vaak op meerdere plekken op je Mac. Op al die plekken wordt er stof verzameld en raken mensen hem aan met vuile handen. Tijd dus om je MacBook schoon te maken. Spullen die je kan gebruiken om schoon te maken zijn microvezeldoekjes, een zeer goed uitgeknepen vochtige doek en wattenstaafjes. Denk eraan om je toetsenbord, scherm, USB-poort en buitenkant schoon te maken. Door je gehele Mac schoon te maken, blijft die ook langer schoon.

Vastgelopen MacBook

Is jouw MacBook vastgelopen? Geen zorgen. Met de onderstaande stappen kun jij het oplossen.

  1. Herstart je Mac via het Apple-menu en hou de toets combinatie ‘Command + R’ ingedrukt;
  2. Kies voor ‘Schijfhulpprogramma’ en klik vervolgens op je opstartschijf aan de linkerkant van het scherm;
  3. Ga naar het tabblad ‘Wis’. Geef de schijf in het nieuwe venster dat verschijnt een naam;
  4. Selecteer ‘APFS’ (of MacOS Uitgebreid (journaled) voor oudere Macs) als bestandssysteem bij ‘Structuur’ en zorg dat er ‘GUID-partitie-indeling’ bij ‘Indeling’ staat. Klik vervolgens op ‘Wis’;
  5. Sluit na het wissen het Schijfhulpprogramma en kies voor ‘macOS opnieuw installeren’ in het menu dat vervolgens verschijnt;
  6. Na het volgen van het installatieproces, start je Mac op alsof het de eerste keer is.

Hebben bovenstaande stappen niet geholpen? Dan kan een software-update uitkomst bieden.