Welke MacBook past bij mij? Dit is een van de meest gestelde vragen bij Startgoed Computers. Moet ik kiezen voor een MacBook Air, een MacBook Pro 13 inch of een krachtige MacBook Pro 15 inch? Hieronder de uitleg en aanbevolen toepassingen voor alle modellen die wij bij Startgoed Computers aanbieden. De modellen vergelijken wij op basis van onze ervaring en ervaringen van klanten en is puur bedoeld om klanten te ondersteunen bij het maken van de keuze. Aangezien het om een flinke uitgave gaat, vinden wij dat u met een MacBook 5 tot 7 jaar zeker vooruit moet kunnen.

Inhoudsopgave – Welke MacBook past bij mij?

Past een MacBook Air bij mij?

Wij zien met enige regelmaat, mensen in onze showroom met een MacBook Air binnenlopen, welke gebruikt wordt voor Adobe toepassingen.
Laten we direct duidelijk zijn; daar is hij absoluut niet voor bedoeld! We snappen niet dat er bedrijven zijn, welke Apple verkopen, die dit adviseren. Mensen die aan foto- en videobewerking doen moeten absoluut niet de keuze maken voor een MacBook Air.

Waar is de MacBook Air geschikt voor?

Wij zien de MacBook Air voornamelijk gebruikt worden door studenten. De reden is namelijk simpel, de accuduur is geweldig (+/- 11 uur bij een 2019-2020 model). Dit is voor de meeste studenten toch wel een vereiste. Bovendien is het gewicht van de MacBook ook belangrijk en bij een MacBook Air is deze aanzienlijk lager dan de MacBook Pro.

 • De processor in een MacBook Air is een Dual-core processor, welke simpelweg geschikt is voor alle dagelijkse werkzaamheden zoals Office applicaties, internetten, e-mailen, filmpjes kijken en naar muziek luisteren.
 • De instap MacBook Pro heeft een hogere helderheid (500 nits tegenover 400 nits). Ook toont de MacBook Pro mooiere kleuren dankzij P3 kleurweergave.
 • Bluetooth, Wifi, Webcam, Touch ID en 2 Thunderbolt poorten zijn aanwezig.
 • Belangrijk, en dit is nu precies de reden waarom wij de MacBook Air absoluut niet geschikt vinden voor foto- en videobewerking, is de videokaart. In een MacBook Air zit een ON-Board videokaart. Dat betekent dat de processor en videokaart in 1 zitten. Deze videokaarten zijn uitstekend voor de eerdergenoemde werkzaamheden, maar dus niet geschikt voor foto- en videobewerking. Dit wil niet zeggen dat het niet kan, want natuurlijk kunt u gewoon photoshop installeren op een MacBook Air, maar u zult direct merken dat hij hard begint te blazen, traag reageert en simpelweg niet genoeg rekenkracht heeft.

Conclusie bij wie een MacBook Air past

Een MacBook Air past uitstekend voor studenten of mensen die veel onderweg zijn. Lange accuduur, perfect scherm en licht in gewicht, dus niet geschikt voor foto- en videobewerking.

MacBook pro 15 inch Space Gray

Past een MacBook Pro 13 inch bij mij?

De MacBook Pro 13 inch, wij gaan even uit van de modellen 2016-2017-2018-2019 aangezien dit de modellen zijn die de komende jaren nog volledig ondersteund worden en ook het huidige verkoop model is bij Apple. De verschillen tussen de MacBook Pro 13 inch en de MacBook Air zijn redelijk makkelijk uit te leggen. We sommen ze hieronder even op om een duidelijker beeld te kunnen krijgen.

 • Processor van een MacBook Pro 13 inch is aanzienlijk sneller dan de processor in de MacBook Air. De MacBook Air heeft een zuinige Dual-Core processor. Bij de MacBook Pro 13 inch is deze velen malen krachtiger en zijn de prestaties dus hoger. Ook zijn er MacBook Pro 13 inch modellen beschikbaar met een Quad-Core processor.
 • Accuduur van een MacBook Pro 13 inch is ongeveer 8 uur bij normale werkzaamheden, dus iets minder dan de MacBook Air. Het gewicht van de MacBook Pro 13 inch is iets meer dan de MacBook Air, ook is de MacBook Pro 13 inch iets dikker.
 • Het beeldscherm van de MacBook Pro 13 inch is beter dan die van de MacBook Air. Zowel de kleuren als de helderheid van de schermen in de Pro modellen zijn stukken beter dan die van de MacBook Air. Zeker bij foto’s en video’s is dit verschil goed te zien.
 • Het toetsenbord is bij de MacBook Pro voorzien van een Touch-Bar. Dit is bij de MacBook Air nog steeds niet mogelijk.

Wilt u meer aansluitingen dan is de 13 inch MacBook Pro verkrijgbaar met 4 Thunderbolt 3 poorten. De videokaart bij een 13 inch is nog steeds een on-board videokaart, dit is hetzelfde als bij de MacBook Air, deze zijn NIET geschikt zijn voor foto en videobewerking. Wij kunnen niet wachten totdat collega bedrijven zoals Amac dit eerlijk aan hun klanten gaan aangeven. Wij zien namelijk nog enorm veel mensen met MacBook Pro 13 inch uitvoeringen waarop Final Cut Pro en Adobe pakketen als Premiere Pro geïnstalleerd zijn. Dit is bij deze modellen totaal niet de bedoeling.

Conclusie bij wie een MacBook Pro 13 inch past

De 13 inch MacBook Pro is het model voor alle kantoorwerkzaamheden, schoolwerkzaamheden, foto’s bekijken, films kijken en muziek producties als u voor een i7 processor kiest.

Past een MacBook Pro 15 inch bij mij?

De MacBook Pro 15 inch, wij gaan even uit van de modellen 2015-2016-2017-2018-2019 aangezien dit de modellen zijn die de komende jaren nog volledig ondersteund worden en ook het huidige verkoop model is bij Apple. Wat zijn nu echt de verschillen tussen een 13 inch MacBook Pro en een 15 inch MacBook Pro, behalve dat het scherm groter is? We sommen even voor u alle voordelen op, en inderdaad het nadeel is dat deze duurder zijn dan de 13 inch modellen, maar dan krijgt u er ook betere specificaties voor terug. De MacBook Pro 15 inch is simpelweg het topmodel van Apple en dit komt omdat er aanzienlijk betere hardware gebruikt wordt.

 • Beeldscherm: het beeldscherm van de MacBook Pro is behalve groter ook hoger in de resolutie, betere lichtopbrengst, heldere kleuren en leverbaar met True-Tone, wat zorgt dat het scherm mee kleurt met het omgevingslicht (geldt ook voor de 13 inch MacBook Pro, op het moment van schrijven).
 • Processor: de 15 inch MacBook Pro zal altijd geleverd worden met minimaal een i7 Quad-core processor. Ook leverbaar met een i9 processor.
 • Videokaart: de 15 inch MacBook Pro heeft een extra videokaart van AMD Radeon. Deze chip is misschien wel het belangrijkste van de hele MacBook en zorgt ervoor dat de MacBook vloeiend om kan gaan met applicaties als Adobe photoshop, Illustrator, Premiere Pro of programma’s zoals Final Cut Pro. Videokaarten met 2GB zijn ruim genoeg voor Adobe toepassingen en filmbewerking zoals iMovie. Videokaarten met 4GB zijn uitstekend geschikt voor alle foto- en videobewerking toepassingen. Dan heeft u nog diverse varianten zoals de Pro X kaarten of de AMD Radeon Pro 560X 4GB (deze kaart is ook geschikt voor gaming). Ook de nieuwe Vega kaarten zijn uitstekend geschikt voor gaming. Doordat deze videokaart los zit van de processor, zorgt dit voor betere koeling en betere prestaties.

De MacBook Pro 15 inch wordt vanaf 2016 alleen nog maar geleverd met 16GB geheugen, wat bij foto- of videobewerking of muziek productie toch zeker vereist is. Daarnaast is de MacBook voorzien van een Touch Bar, betere speakers en betere microfoon.
Bovendien zien we ook dat Apple en zijn partners zich ook op Gaming beginnen te begeven. Dit is bij een 15 inch al heel goed te doen, maar bij een 13 inch simpelweg onmogelijk.

Conclusie bij wie een MacBook Pro 15 inch past

Voor iedereen. Of u nu beginnend gebruiker bent of grafische vormgever, of hobbymatig bezig bent met foto- en videobewerking, de 15 inch MacBook Pro blijft de beste keus. Doordat zowel processor, geheugen, videokaart, scherm, speakers, etc. beter zijn, zal dit model aanbevolen worden door onze medewerkers, zodra wij de vraag krijgen ‘welke MacBook moet ik kiezen en ik doe iets met foto- en of videobewerking’.
Begrijp ons a.u.b. niet verkeerd. Wij snappen heel goed dat een 13 inch MacBook dit ook kan, maar aangezien alle reparaties, storingen, irritaties van klanten die wij krijgen als iets niet werkt, zullen wij dit direct aangeven. Ook zien we dat de vereisten van veel programma’s steeds weer zwaarder worden en u een MacBook niet koopt om maar een paar jaartjes te gebruiken.

Heeft u vragen over welke MacBook het beste bij u past, neem dan a.u.b. telefonisch contact met ons op zodat wij u goed kunnen adviseren.